Tweedvävning

Tweedvävning
Tweed, ett material med många definitioner. Vad är egentligen tweed?

Under den här kursen kommer vi att gå igenom alla momenten i att sätta upp, väva och efterbehandla ett klassiskt tweedtyg. Du kommer få lära dig grunderna i att designa tyget från grunden, lite om färglära och en rad tips om att väva med entrådigt ullgarn i både varp och inslag. Vi kommer även efterhandla våra tyger och prova olika tekniker för detta, från enkla sätt att arbeta på ensam hemma till klassisk skotsk ”waulking” som man gör i grupp.

Kursen lämpar sig för den som är nybörjare men som satt upp och vävt tidigare, såväl som för den mer avancerade vävaren.

Att ta med:
Papper & penna, måttband, sax

Vävstolar finns på plats.

Garn att väva av finns att köpa på plats, ingår ej i kursavgiften.

 

Kursledare
Stefan Moberg, vävare & handspinnare
Jag är vävare och handspinnare och har en speciell förkärlek till naturmaterial, och då framför allt ull. Jag växte upp med en mamma, moster och mormor som alla hade arbetat på Järbo Yllefabrik, både på väveriet och spinneriet. Detta, i kombination av att jag som liten fick hjälpa till att nysta trasor till prydliga nystan i min farmors vävstuga, gjorde att jag så småningom kom att leta mig fram till en karriär som vävare.

Mitt intresse för att väva med ull har lett bland annat till ett samarbete med Wålstedts Ullspinneri i Dala-Floda, som jag under 2020 genomförde projektet ”Svensk Tweed” tillsammans med, med stöd av Nämnden för Hemslöjdsfrågor.

Jag fascineras även av långsamma och ”krångliga” tekniker, vilket ledde till studier i japansk kasurivävning vid Kawashima Textile School i Kyoto, Japan.

Jag arbetar som kursledare, föreläser om en rad olika ämnen både i Sverige och internationellt och gästundervisar i både vävning och handspinning vid bland annat Sätergläntan, Beckmans Designhögskola, Konstfack och Uppsala universitet.

Som designer och skribent finns jag publicerad i både svenska Vävmagasinet, amerikanska Handwoven och nyazeeländska The Wheel.

 

 

Dela:

Kurstid och ansökan

Kurstid
6 – 10 juni 2022

Anmälan
Kursen är fullbokad. Du som skickar in din ansökan nu blir reserv.
Senast den 30 april 2022 vill vi ha din anmälan.

Vi har löpande antagning på denna kurs, vilket innebär att den kan fulltecknas innan sista anmälningsdatum.

Efter att ansökan inkommit får du ett automatiskt besked att ansökan inkommit till Biskops-Arnö. När vi registrerat ansökan kommer vi att skicka ett mejl, alternativt ett brev om du inte har en mejladress, med besked om antagning.

Ekonomi

Kostnad
5 300 kr
I priset ingår en allmän materialavgift.
I kursbeskrivningen framkommer kursspecifik materialkostnad.

Helpension måndag – fredag.
Boende i enkelrum inkl lakan och handduk. Dusch och toalett i korridor.

När avgiften är betald är du garanterad en plats på kursen. Observera att 500 kr är en bekräftelseavgift som inte återbetalas vid ett eventuellt återbud.

Det finns möjlighet att önska rum med egen toalett och dusch. Antalet är dock begränsat. Först till kvarn gäller. Pristillägg 500 kr.