Under fem dagar dyker vi djupt in i det folkloristiska perspektivet på växter och läkekonst. Vi bekantar oss med kloka gummor och kloka gubbar och deras tankevärld. Vi undersöker hur växter och sjukdomar ansetts vara kopplade till olika naturväsen. Vi tittar på hur sjukdomar och läkeprocesser har vävts in i mytologiska föreställningar. Kursen betonar växtkunskap i dåtid, men väver även in nutida kunskap.
Kursen följer olika spår. Ett spår är folktro kring växter. Ett annat spår är tillverkning av mediciner baserat på äldre örtrecept. Kursen innehåller ett flertal praktiska pass med tillverkning av växtdroppar, gammaldags salvor, amuletter och örtomslag. Kursen består av föreläsningar, tillverkningspass, bildspel, samtal och någon vandring bland örterna i naturen.
Vi tar främst upp exempel från de nordiska ländernas folkloristik och gör även en djupdykning i anglosaxisk folkmedicin.
Kursansvariga
Janne Hallqvist och Sara Bonadea George
Janne har varit anställd på Biskops Arnö sedan 1984, då han var med och startade ekologikursen. Hans ämne var under 15 år främst ekologisk teknik. År 2001 startade han kursen Naturens medicin där han undervisar i örtmedicin, medicinhistoria, kinesisk och ayurvedisk medicin.
Jannes utbildningsbakgrund är VVS-ingenjör, massör och ayurvedisk hälsorådgivare. Janne är främst självlärd inom örtmedicin. Förutom undervisning så ger han naturmedicinska hälsokonsultationer. Janne har skrivit två böcker, Örtapoteket – Läk dig själv med ayurveda och naturens mediciner och Ayurveda – Finn din unika väg till hälsa
Sara är etnolog/folklorist och arbetar som gästlärare på Naturens medicin på Biskops-Arnö.
Där kretsar hennes undervisning kring äldre läkekonst och magiska föreställningar om växter. Sara har tidigare själv studerat på Naturens medicin och leder nu växtvandringar ur folkloristiska och herbalistiska perspektiv. Sara kommer inom kort ut med en bok om folkloristik kring svenska växter.
.